Vėdinimas skirstomas į paprastą ir mechaninį

Paprastas vėdinimas

Paprastas vėdinimas turi nemažai trūkumų. Svarbiausi iš jų tai, kad atidarius langus ar duris susidaro skersvėjis, kuris skatina peršalimo ligas. Oras, kuris patenka į patalpas nefiltruojamas, todėl kartu patenka įvairūs nešvarumai, dulkės, vabzdžiai. Dar vienas minusas tai, kad patalpos vėdinamos arba per daug, arba per mažai, tai yra neįmanoma nureguliuoti patenkančio oro kiekio. Taip pat reikia paminėti, kad per atidarytus langus ar duris neišvengiamai girdisi triukšmas.

Mechaninis vėdinimas

įrenginys, kuris tiekia į patalpas gryną orą ir šalina jau panaudotą. Jis skiriasi nuo paprasto vėdinimo tuo, kad generuoja energiją, tai yra, šiuo atveju, šilumą. Rekuperatorius turi valdymo prietaisą, kurio pagalba galima užprogramuoti prietaisą visai savaitei, valandų tikslumu, pasirenkant oro temperatūrą, oro tekėjimo greitį, automatinį paleidimą ir išjungimą. Įrenginio valdymas nereikalauja papildomų žinių ir nuolatinės priežiūros.

Oro kondicionieriai palaiko patalpos temperatūrą (optimali patalpos temperatūra yra 18-250C) ir drėgmę, atsižvelgiant į poreikius. Jie gali būti – sieniniai, palubiniai, kasetiniai, ortakiniai, didelio galingumo, konvektoriniai ir kt.

Vien tik įdiegti kondicionavimo sistemos neužtenka – ją reikia tinkamai eksploatuoti ir nuolat prižiūrėti, reguliariai tikrinti, valyti, keisti oro filtrus, papildyti, jei reikia, freonu bei užtikrinti kokybišką sistemos darbą. Jei tai nebus daroma, įrenginys nustos šaldyti ar šildyti, o elektros sąnaudos bus kur kas didesnės. Šiuo metu oro kondicionavimo sistemų įdiegimu užsiima nemažai firmų, todėl pasirinkti patikimus meistrus, kurie garantuos kokybišką servizą, suteiks garantijas, yra sudėtinga.